INFO
Reclamebord 'Gezellige mensen halen Heineken in huis'
1966 - 1969
Multiplex, verf, hout
h 101 x b 353 x d 3,2 cm

Gezellige mensen
Begin 20ste eeuw is pilsener drinken nog een deftige aangelegenheid. Stedelingen die het kunnen betalen bestellen gezellig een Heineken in een van de chique grand cafés, van de tap of uit de fles. In die tijd is Heineken-consumentenreclame er dan ook vooral op gericht om bierverkoop via de horeca te stimuleren. Ook slijterijen verkopen flesjes bier, maar thuisgebruik nog is nergens ingeburgerd.
Dat verandert rond 1930, als Heineken besluit tot een reclameoffensief voor de thuisconsument. Via smaakvolle showcards op de toonbank van de slijter en krantenadvertenties benadrukt de brouwer de voordelen voor de bierdrinker: het comfort van de huiselijke omgeving, waar moeder de vrouw na een lange werkdag behalve krant en pantoffels ook een pijpje pils aanreikt. Een beeld dat veel mensen zich nu niet meer kunnen voorstellen.

Gezelligheid
Als het Heinekenbier na de Tweede Wereldoorlog weer op volle sterkte is - nadat het in de oorlogsjaren degradeerde tot een slap, inferieur brouwsel - richten de Heineken-campagnes zich nog sterker op het thuisgebruik en met name op de – typisch Nederlands geachte – gezelligheid die dat met zich meebrengt. Vanaf de jaren 50 is bier niet meer exclusief bij slijterijen verkrijgbaar, maar ook bij de kruidenier. Nieuwe reclamevormen dienen zich aan, die de huisvrouw moeten verleiden wat flesjes bier in de boodschappentas te doen.
Verleiding
Die verleiding wordt nog belangrijker met de komst van de eerste zelfbedieningszaken. In Nederland start de Amerikaanse trend in 1946 met de eerste zelfbedieningswinkel in Nijmegen, gevolgd door Dirk van den Broek in Amsterdam (1948) en de Kijkgrijp in Velsen-Noord (1949). Dit concept vraagt om een totaal nieuwe winkelopzet, waarbij productpromotie direct is gericht op de klant. Kon de kruidenier voorheen nog bijsturen met een ‘Anders nog iets?’ en een suggestie, voortaan moeten reclames die rol vervullen. Tussen de paden met schappen vol producten vechten displays met vrolijk gekleurde tekstborden om de aandacht van de huisvrouw.
Reclameschilders
Bij veel omgebouwde bedieningswinkels worden de traditionele raametalages (deels) afgesloten met reclameborden, om de winkelopstelling en -voorraad aan het oog te onttrekken. Dat betekent werk voor vele reclameschilders, zoals de Rotterdammer Piet Cottaar, in dienst bij Heineken Rotterdam. Een vroeg voorbeeld van zo’n langwerpig bord voor Heineken-bier is hier te zien. Het zal vast velen hebben aangesproken, want wie wil er nu doorgaan voor een ongezellig mens?